Vorwerks robot hylles av anerkjent tysk teknoblogg

24. nov. 2014 09.00.00

Gizmodo

Den anerkjente tyske teknologi- og designbloggen Gizmodo har felt sin dom over Vorwerks nye robotstøvsuger, og den er overveldende positiv. Vi har oversatt den tyske gjennomgangen, slik at også dem som ikke kan tysk kan ta del i begeistringen.

Originalteksten finner du her!


Oversatt fra nettstedet:

Kobold VR200 er videreutviklingen av VR100. Sammenlignet med forgjengeren lover robotstøvsugeren dobbelt så sterk sugeevne til tross for at enheten i seg selv er blitt én centimeter lavere.

Vorwerk er kjent for kvalitet og tysk håndverk, og selskapet leverer jevnlig pålitelige, kostbare husholdningsapparater. Det siste tilskuddet er Kobold VR200, en selvstendig robotstøvsuger. Før den testes i praksis, først noen grunnleggende data.

I den fire kilo tunge enheten ligger mye teknologisk "know-how" da den er utstyrt med hele 14 sensorer: Tre fallsensorer, én veggsensor, to berøringssensorer på LDS-støtfangeren, fire kontaktsensorer på støtfangeren, tre ultrasoniske sensorer og én laserskanner. Med dem skal Kobolds nyvinning være i stand til å unngå og omgå 99 % av alle hindringer. Laserskanneren roterer 360 grader fem ganger i sekundet og måler en radius på fire meter. Objekter som ikke oppdages av lasersensoren, skal oppdages av de ultrasoniske sensorene. Skulle den fortsatt ikke ha oppdaget hindringen vil kontaktsensorene såvidt berøre hindringen, før roboten orienterer seg på nytt. All informasjon blir lagret i roboten i et "virtuelt kart" ved hjelp av SLAM-teknologi (Simultaneous Localization and Mapping). Ved hjelp av sin D-form kommer også enheten helt inn i hjørnene, i motsetning til mange av sine rundere konkurrenter.Hver av de forskjellige rengjøringsprogrammene kan kjøres i både standard- og Eco-modus. I normal modus bruker den 70 watt, i Eco-modus bruker den 50 watt, og i stand-by modus bruker den 1.5 watt. Sugeeffekten blir effektivisert av at nesten hele bredden av Kobold VR200 er dekket av roterende børstevalser, med både stiv bust og myk plast, i tillegg til en horisontalt roterende børste i fremre høyre hjørne. Under støvsuging har maskinen et driftsvolum på 70 dBA. Litium-ion-batteriet er fulladet på mindre enn tre timer, men er klar til bruk på halvparten av denne tiden. Vorwerk påstår også at batteriet fortsatt er ved hele 70 % kapasitet etter 800 fulle ladesykluser.

Kobold VR200: Intelligent og helt uavhengig

Før første gangs bruk, kobles den medfølgende ladestasjonen i kontakten i veggen, før robotstøvsugeren settes til lading i kontaktpunktene på laderen. Klokkeslett og dag vises på et display oppå roboten, og dette kan enkelt stilles inn gjennom flernivåmenyen. Denne kommer vi tilbake til senere. Etter første ladning, som stemmer overens med produsentens uttalelser, kan maskinen startes ved et enkelt knappetrykk. Kobold VR200 har tre forskjellige moduser: Som standard rengjør den alle rom. For mindre områder, som for eksempel et lite bad, kan man sette den i Spot-modus. Sist, men ikke minst, kan den også styres med den medfølgende IR-fjernkontrollen. Denne har en radius på omtrent fem meter.Det er selvfølgelig fortsatt å anbefale å fjerne stoler, gardiner og andre gjenstander fra gulvet. Tynne kabler bør også fjernes, fordi børstevalsene kan sette seg fast i dem. Kabler med diameter fra ca 4 millimeter er imidlertid ikke noe problem. Slike hindringer og tykke tepper, klatrer robotstøvsugeren enkelt over. Produsenten selv angir at den klarer hindringer opptil 20 millimeter, men det kommer likevel litt an på hindringen.Rengjøringen foregår systematisk: først tar den turen til kanten av rommet, der den rengjør ekstremt tett inntil veggen. Hjørnebørsten får da tak i smusset lengst unna og kaster det til midten av enheten. Støvet som befinner seg rundt hindringer, som eksempelvis bordben, forseres og fjernes så i klokkens retning. Videre blir støv fra kroker, der maskinen ikke kommer til, børstet bort av hjørnebørsten. Ved dørterskler "snuser" roboten mot neste rom, før den fortsetter videre i det rommet den er i. I midten av rommet jobber robotstøvsugeren i buede linjer, noe som er særlig tydelig i åpne områder. Det er utrolig hvor presis SLAM-teknologien er. Roboten vet alltid hvor den ikke har vært.Selv under det lave hjørneskapet kommer Kobold seg automatisk under og tilbake uten problemer. De områdene som enheten ikke egner seg til, som tepper med floss på mer enn to centimeter, sperrer man enkelt av med det medfølgende magnetbåndet. Så beveger den lille rakkeren seg fra rom til rom og rengjør dem i tur og orden.

Alene hjemme: Denne gangen går ingenting galt

Det er så artig å se vaskedamen - som for øvrig ikke fjerner annet enn det den skal - arbeide, at man glemmer å bruke sin egen sparte tid fornuftig. Når vi først er inne på temaet tid er det også verdt å nevne at vanlig sugetid er 50 til 60 minutter. På denne tiden rekker den gjennom to tredjedeler av en 80 kvadratmeters leilighet. Ettersom Eco-modus sparer strøm, rekker batteriet å gå hele 90 minutter og gjennom hele leiligheten. Dersom batteriet likevel ikke strekker til, flytter maskinen seg tilbake til strømforsyningen. Når den igjen har fylt energi i batteriene kjører den dit den nøyaktig dit den slapp og fortsetter støvsugingen.I all hasten er det vanskelig å ikke utvikle følelser og tillit til det nye "kjæledyret". For etter å ha kikket litt på den, er man villig til å forlate støvsugeren i leiligheten uten tilsyn. Og her kommer et av de store spørsmålene: hvorfor skal du fortelle støvsugeren klokkeslett og ukedag? Enkelt: I menyen kan du stille inn tidsplaner for rengjøringen. Ønsker du at den skal kjøre annenhver dag klokka 12:15? Eller hva med klokka 16:00? Ikke noe problem. I tillegg kan du jo sette den i Eco-modus, slik at den holder på litt lenger av gangen.For å sjekke at roboten ikke bare sto på tomgang mens vi var borte, ettersom han står ved ladestasjonen når vi kommer hjem, sjekker vi støvbeholderen og finner igjen hundehår og smuler vi hadde lagt ut i vanskelig tilgjengelige områder.

Enkel tømming

Nå er vi kommet til siste etappe av støvsugingen: nemlig tømming og rengjøring av støvbeholderen. Beholderen er plassert under et deksel på toppen av enheten. Dem som sliter med astma kan enkelt fjerne støvet med en annen støvsuger gjennom den runde åpningen i beholderen. Ellers er den lett å trekke ut og tømme ved hjelp av å fjerne filteret før det brukes på nytt. Selv om et støvkammer på 530 ml ikke høres ut så mye ut er dette mer enn nok for leiligheten vår. Innimellom kan det lønne seg å tørke med en fuktig klut over sensorene på siden og undersiden av enheten. Børstevalsene kan også tas ut og renses, men det er ikke nødvendig særlig ofte.Forresten er det også verdt å nevne at det under dekselet finnes en støvtett dekket USB-port som kan brukes ved nedlasting av programvareoppdateringer som blir gjort tilgjengelig av Vorwerk. Det du trolig ønsker å vite på dette stadiet i testen er trolig prisen. Med sine € 749 er Vorwerk Kobold VR200 slett ingen billig fornøyelse, og dette er for tiden drøyt € 100 dyrere enn forgjengeren VR100. Imidlertid kan prisen absolutt forsvares når man har sett hvor mye effekt og kompetanse som finnes i robotstøvsugeren.

KonklusjonDe som har lest seg hit har trolig oppdaget at jeg er særdeles fornøyd med Kobold VR200. Så langt har robotstøvsugere sjelden sett bra ut: dårlig rengjøringsytelse, meningsløst svake batterier, eller konstant desorientering. Kobold har hamlet opp med alle disse fordommene. Den suger grundig (selv hundehår) fra både tepper og gulv, og den er nøye designet til å klare en leilighet på ett batteri (hvert fall i Eco-modus, som er tilstrekkelig om den brukes ofte). Formen gjør at den kommer helt inntil kanter og hjørner, og den måtte kun reddes fra en tynn kabel en gang underveis i testperioden. Det er en fin følelse å komme hjem fra jobb eller aktiviteter til ren leilighet. Oppsummert er dette et gjennomtenkt produkt fra ende til annen til en fornuftig pris. Mulighetene for programvareoppdateringer og tidsplanlagt rengjøring fører også til et positivt inntrykk. I denne omgang sier jeg med dette farvel til min Kobold, jeg vil savne deg sårt!

Grundig rengjøring av hele leiligheten

Arbeider selvstendig og må nesten aldri reddes

God batteriytelse

Forholdsvis stille drift

Individuelle rengjøringsplaner

Lett å rengjøre

Pris

Dersom du kan tysk, og ønsker å lese testen i sin opprinnelige stand, finner du den her:

http://www.gizmodo.de/2014/09/03/vorwerk_kobold-vr200_das_saugstarke_haustier_test.html

Posted in Nyheter Kobold Robotstøvsuger av Trimakk ANS

* = Obligatorisk

Send kommentar

Navn* E-post*
Kommentar*