Klar seier i Stiftung Warentest

18. mar. 2015 09.00.00

Stiftung Warentest

Stiftung Warentest er en av Tysklands tyngste testinstitusjoner, og anbefalinger fra dem henger definitivt høyt.

Vi har oversatt deler av testen hos Stiftung Warentest, der supergrundige testere ikke er i tvil om at Vorwerk Kobold VR200 er det beste alternativet for dem som ønsker seg en robotstøvsuger.

Du kan kjøpe testen i sin helhet her!

Alene hjemme

Robotstøvsugeren kan ikke erstatte den vanlige støvsugeren, men er et utfyllende supplement. To av de syv robotene vi har testet gjør sine saker bra.

Vileda Relax Cleaning Robot er ikke redd for fysisk berøring. Med et tastetrykk farer den av gårde. Med roterende børster kjører den gjennom rommet og kolliderer i gulvlisten. Den retter seg opp, før den kolliderer igjen, og gjentar prosedyren langs hele veggen. Da snur den seg bort, og henger seg fast i en teppekant midt i rommet. Den kommer seg heller ikke løs. Hjulene går fortsatt, men den har ingen sjanse til å fortsette. Testlederen viser så maskinen barmhjertighet, og avslutter seansen. Dessverre er det for sent, og det lyse teppet har fått et nytt mønster av slitasjemerker.
Hverdagen i møblerte rom bør håndteres greit av en robotstøvsuger. De bør på egen hånd finne veien over flate terskler, teppekanter og elektriske kabler, samtidig som de rengjør både glatte overflater og tepper for støv og smuler. Om alt går etter planen, skal den deretter finne veien tilbake til ladestasjonen. I testen er det kun Vileda-roboten som ikke har egen stasjon. Den må ta til takke med en ladekabel.

Testrom Testrommet er på 20 kvadratmeter, og har realistiske hindringer som simulerte stol- og bordbein.

Fra «God» til «Mangelfull»
En stor del av testutvalget har vanskeligheter med å overgå de nevnte kriteriene. Tre av de sju testede modellene kan klassifiseres som «Tilfredsstillende», én som «Tilstrekkelig», og én som «Mangelfull» - Vileda. Testkarakteren «God» har vi delt ut til Vorwerk og iRobot. Selv de beste av de små robotene kan likevel ikke konkurrere med en vanlig støvsuger da de rett og slett mangler nok sugekraft. Den mest kraftfulle robotstøvsugeren får ikke en gang opp halvparten av støvet til en vanlig støvsuger. Målt etter de standarder vi legger til grunn for vanlige støvsugere, er selv den beste roboten relativt svak. Likevel, i motsetning til en støvsuger navigert og styrt av mennesker, jobber robotene selvstendig. Derfor har vi utviklet et eget testprogram for dem, og vurdert dem som en frittstående produktgruppe.

Ut av boksen
I testen kjører de rundt og samler støv, smuler og fibre ved hjelp av roterende børster plassert i en åpning som går til støvbeholderen. Effekten på tepper og harde gulv tester vi i et område på 2 x 1.15 meter. Først må roboten svelge grovt kaffepulver fra tregulvet, før den plukker opp brødsmuler fra teppet og fjerner mineralstøv fra begge underlag uten å ødelegge dem. Resultatet blir så vurdert ved hjelp av stoppeklokke, vekt og testerens skarpe blikk.

Best på tepper Vorwerks robotstøvsuger tar over 70 % bedre på tepper enn nest beste alternativ.

Vorwerk klarer brasene
Rengjøring i hjemmet fungerer best med den 750 euro dyre enheten Vorwerk Kobold VR200. Den D-formede kroppen kommer godt inn i hjørnene og fjerner støvet. Som den eneste av de testede, gjør den en forholdsvis god jobb i å fjerne mineraler og grus fra teppene. Fibrene blir også behandlet pent, og teppet ser rent og pent ut. Kun iRobot Roomba 880 og Dirt Devil Navigator M608 gjør en like god jobb på tregulv, men Dirt Devil roter bort denne fordelen over andre roboter med sine dårlige prestasjoner på tepper.

Miele svak på tepper
I mai 2014 brakte Miele sin nye Scout RX1 på markedet med stor oppmerksomhet fra verdenspressen. En maskin med navnet Scout burde kunne sporet opp skitt og støv, men slik er det altså ikke. På tepper er rengjøringen av mineralstøv mangelfull, og den har en tendens til å fordele støvet i hjørner i stedet for å ta det med seg. Børsten er direkte svak. På harde gulv er det kun denne og Vileda som kun får karakteren «Tilstrekkelig». Den runde formen gjør at den ikke kommer skikkelig til i hjørnene, og skitten blir her liggende igjen. Dette er også en egenskap som ble kritisert av hver andre robot-eier i vår online spørreundersøkelse.

Sulten og mett Duellen mellom Vorwerk og Miele kan best beskrives som en "Sulten" og en "Mett".

Heinzelmann-testen
Å lage en perfekt robot er teknisk utfordrende. I løpet av en syklus skal gulvene være best mulig rengjort, den skal ikke skade seg selv, og forsere møbler og tepper best mulig. Navigasjonen har blitt testet i et 20 kvadratmeter stort, spesialinnredet rom. I taket ble det festet kameraer, slik at man kunne spore fremgangen og legge dataene inn i en datamaskin for analyse. En grafisk analyse avslørte da hvor roboten hadde vært, og hva som ble utelatt.

Kamera, laser og ultralyd
Sensorer og software gjør at enhetene enten jobber systematisk eller tilfeldig på sin ferd gjennom rommet. iRobot arbeider ved hjelp av kontakt- og ultralydsensorer på kryss og tvers til den til slutt har dekket nesten hele rommet på gjennomsnittlig 49 minutter.
Andre enheter orienterer seg ved hjelp av kamera (LG, Miele, Samsung) eller laserteknologi (Vorwerk). Miele orienterer seg ved å skanne taket flere ganger per minutt, danner seg en plan ut fra dette, og orienterer seg systematisk ut fra dette, slik at 20 kvadratmeter dekkes på ca 27 minutter. Til tross for kamera-navigering arbeidet LG og Samsung på mindre områder. Vorwerk orienterer seg ved hjelp av sin 360-graders lasernavigasjon, og det finnes knapt noe område den kjører over flere ganger. Også denne ender reisen gjennom testrommet etter drøyt 27 minutter. Et annet pluss er at den ved hjelp av sine ultralydsensorer og spesifikke form navigerer svært nær møbler og vegger.
Hindringer blir elegant unngått av de fleste robotene. Hvis noe er i veien, snur de seg og kjører en annen vei. I testrommet måtte de klatre over terskler, tepper, svinge rundt bord- og stolben, samt navigere rundt en gulvlampe og dens tilhørende ledning. Kun Vileda og Dirt Devil ble regelmessig sittende fast, og ble dermed klassifisert «Mangelfull» i kategorien «Overkomme hindringer».

Systematisk VR200 bruker 27 minutter på å dekke testrommet, noe som er raskest i testen.

Rengjøre sensorer
Det er ganske enkelt å tømme den lille støvbeholderen, samt å rense filter og børster, men det er nokså uhygienisk. Dersom du ønsker å unngå å skitne til fingrene, er Vorwerk et godt alternativ, da denne kan støvsuges ovenfra med en konvensjonell støvsuger. Man må også jevnlig rengjøre sensorene på robotene, ettersom skitne sensorer kan føre til at de ikke ser hindringer og avsatser.

Selvstendighet er styrken
Til tross for at roboter har en del svakheter, viser våre undersøkelser at eierne av dem generelt er tilfredse med dem. Dersom man har relativt ryddige rom og ikke lar seg skremme av de høye prisene, kan de brukes til å supplere den daglige rengjøringen. Styrken ligger i autonomien. Helt på egenhånd gjør de unna sine runder. Dersom batteriet nærmer seg slutten finner den ladestasjonen, og etter litt tid fortsetter de der de slapp. Dersom man ønsker å bruke det som leketøy, er også mange av dem utstyrt med fjernkontroll slik at man kan overstyre den kunstige intelligensen.

Konklusjon
Vorwerk er best i test etter en gjennomgang av kategoriene "Rengjøring", "Navigasjon", "Håndtering", "Miljøegenskaper" og "Holdbarhet". Vorwerk rengjør best og navigerer godt. Overvinner hindringer på en meget god måte. Suger helt inntil kantene og inn i hjørnene. Enheten kan enkelt programmeres, og man kan stille inn separate starttider for hver dag. Noe liten skjerm, men menyen er oversiktlig. Rommet avgrenses med magnetlist. Tømming av støvbeholderen kan gjøres ovenfra. Tyngst i testen.

Posted in Nyheter Kobold Robotstøvsuger av Trimakk ANS

* = Obligatorisk

Send kommentar

Navn* E-post*
Kommentar*