EU og støvsugerdirektivet- fremskritt og misforståelser

1. sep. 2014 09.00.00

Ny energimerking

EUs energimerking har beveget seg inn på området støvsugere. Det har en stund vært aktuelt ved kjøp av artikler som kjøleskap og vaskemaskiner, men blir snart også gjeldende for støvsugere. I EU gjelder direktivet fra 1. september 2014- spørsmålet er om miljøhensyn kommer på bekostning av renholdet?

Mange reagerte med vantro og hånlig latter da det ble kjent da det nye EU-direktivet ble kjent. Det er selvfølgelig ønskelig å redusere husholdningers strømforbruk, en problemstilling som er enda mer aktuell i land der strømprisene også er relativt mye høyere enn i Norge. Takket være dette, krever EU derfor at nye støvsugere fra i dag ikke skal ha et strømforbruk høyere enn 1,600 watt. Innen 2017 skal forbruket senkes ytterligere, til kun 900 watt. Med stigende priser på energi nedover på kontinentet er det derfor en diskusjon hvorvidt dette kan skje uten å påvirke ytelsen. Allergikere og dyreeiere har vært spesielt bekymret for om dette er tilstrekkelig til å rengjøre i deres litt mer utfordrende tilfeller. Heldigvis er svaret på dette positivt. Når det gjelder å ta stilling til miljøhensyn, energisparing og innemiljø trenger du nemlig ikke å prioritere.

1. ENERGIKLASSE

Denne verdien forteller om årlig energiforbruk, og deles inn i klassene A til G, der A er best. For hver 6 kWh, stiger det med en klasse. Fra klasse A til C vil det derfor være minimum 12 kWh, mens ned til klasse G er det hele 36 kWh. For å illustrere: Forskjellen mellom A og G tilsvarer 36 vaskeprogrammer med vaskemaskin på 60 grader - med andre ord finnes det et potensial for strømsparing som hittil ikke har vært tatt i bruk.

2. SNITTFORBRUK

Gjennomsnittlig forbruk regnes slik: Det antas en leilighet på 87 kvadratmeter, med drøyt tre rom. Dette skal så rengjøres 50 ganger per år- omtrent hver syvende dag. Åpenbart betyr dette at forbruket er høyere om området er større eller det må støvsuges oftere, på grunn av eksempelvis dyrehår eller allergier.

3. STØYNIVÅ

Støynivå måles naturligvis i desibel. Dette betyr at den akustiske lyden fra støvsugeren blir målt. Dette skiller seg noe fra tidligere, da man ikke målte "3D-lyd" slik som nå. Nå måles det med flere mikrofoner rundt om i rommet, mens det før bare ble brukt en enkelt lydmåler. Et kjøleskap vil her måles til ca 50 desibel, en hårføner til ca 80 desibel, mens en motorsag vil ligge på rundt 120 desibel. Støy har også vært fokus fra støvsugerprodusentene, og det vil neppe være hensiktsmessig med noe særlig mer enn 80-85 desibel fra en ny støvsuger.

4. STØVUTSLIPP

Det er et definerende aspekt ved en støvsuger hvor mye støv som er med i returluften. Dersom en støvsuger havner i klasse A vil det i dette tilfellet si at den slipper mindre enn 0.02 prosent av støvet den suger opp tilbake til rommet. Dersom den havner i klasse B, slipper den mellom 0.02 og 0.08 prosent tilbake til rommet. Skulle den derimot havne i klasse G, slipper den mer enn en hel prosent av støvet tilbake i luften. Det høres ut som små verdier, men forskjellen fra A til G er faktisk at der A-maskinen suger opp 10,000 støvpartikler og slipper ut 2, slipper en G-maskin ut hele 100 av støvpartiklene.

5. EFFEKTIVITET PÅ HARDE GULV

Støvopptak på harde gulv er målt på et tregulv med dype fuger med støvsugerne på maksimal styrke. Nok en gang blir maskinene kategorisert i syv forskjellige kategorier, fra A til G. Mellom klassene faller støvopptaket på harde gulv med tre prosent. For å oppnå klasse A, må støvsugeren få opp hele 111 prosent (!) av støvet som ble sluppet ut på gulvet under testen. Grunnen til dette er at det alltid vil være noen partikler der fra før, pluss svevestøv.

6. EFFEKTIVITET PÅ TEPPER

Når dette blir testet, blir støvsugerne igjen kjørt på full styrke på et egnet test-teppe. Nok en gang deles det inn i A til G. En støvsuger må få opp 91 prosent av støvet for å kunne bli kategorisert som en A-støvsuger, mens hver klasse nedover representerer et fall på fire prosent, hvilket betyr at klasse C får opp 83 prosent av støvet, mens en G-støvsuger kun får opp 67 prosent. Dersom man har tepper med lang floss er det verdt å merke seg at disse verdiene blir forverret.

KONKLUSJON

Vi kan puste lettet ut, da det er åpenbart at det for støvsugere ikke er det rene energiforbruket som er avgjørende, men rengjøringen. Karakteristika som materialkvalitet og robust design spiller også en viktig rolle og bør være avgjørende ved valg av støvsuger. Så, selv om energimerkingen ved første øyekast ikke virker så intuitiv, er det et godt første steg for både energisparing, miljø og, fremfor alt, helsemessig renhold.

Avslutningsvis er det også verdt å nevne at Vorwerks støvsugere har innfridd de kommende 2017-kravene på 900 watt på alle sine maskiner siden 1929.

Posted in Nyheter Kobold av Trimakk ANS