Poseløse støvsugere- Et godt alternativ?

2. sep. 2014 09.00.00

Poseløse støvsugere

For de av oss som misliker å skifte ut den fulle støvsugerposen kan det være fristende å vurdere en poseløs variant som den neste maskinen. Om dette skal vurderes finnes det to andre alternativer på markedet: syklonstøvsugere og vannstøvsugere. Men fører disse egentlig til rimeligere rengjøring, og hvor lett er det egentlig å bruke? Og kanskje viktigst, blir luften i rommet like ren?

Støvsuging er noe overraskende den nest mest populære (evt. nest minst upopulære) formen for husarbeid, i det minste i Tyskland, kun slått av klesvask. I undersøkelsen, gjennomført av TNS, svarte 47 prosent av respondentene at støvsuging var motiverende fordi man fysisk så og følte resultatene ved skjelvende hybelkaniner og friskere luft i rommet. Spørsmålet står da igjen hvilken type støvsuger som er mest egnet, den tradisjonelle, den poseløse eller vannstøvsugeren?

Vannstøvsuger:

I en vannstøvsuger trekkes luftstrømmen gjennom en beholder med vann der støv og smuss skal bli igjen i vannet sammen med gass og lukt. Dette vannet bør imidlertid skiftes regelmessig, da vann er et gunstig miljø for mugg- og bakterievekst. Det er også verdt å vite at støv inneholder mye fett, og at den raske luftstrømmen i en støvsuger gjør at støvet ikke rekker å løse seg opp i vannet. Dette gjør at en større andel av støvet enn ønskelig føres tilbake til rommet.

Syklonstøvsuger:

Inne i en syklonstøvsuger er det en virvelvind (såkalt vortex) som får støv og skitt opp fra gulvet og gjennom maskinen. Dette skal i seg selv fungere som et filter, mens det ofte vil være enda et filter som skal fjerne allergener. En bakdel er likevel at man kommer i kontakt med disse allergenene igjen når man skal tømme støvbeholderen, noe som er lite gunstig, allergiker eller ikke.

Støvsuger med pose:

Den klassiske støvsugeren samler, i motsetning til våtstøvsugere og syklonstøvsugere, allergenene i en isolert støvpose. Dersom denne også har en effektiv lukkemekanisme slipper man kontakt med allergenene, selv når posen skal tas ut og kastes. Med verdens eneste TÜV-sertifiserte filterpose har Vorwerks støvsugere har man en lukkemekanisme som hindrer direkte kontakt med allergenene. I tillegg er luften som kommer tilbake til rommet mer enn 1,000 ganger renere enn før støvsugingen, noe som selvfølgelig gjør at TÜV har klassifisert Vorwerks maskiner som "egnet for allergikere".

Når noe virker for godt til å være sant...

Poseløse støvsugere lokker med rimeligere og enklere bruk enn med tradisjonelle støvsugere, men realitetene er ikke like rett frem som det skulle kunne virke. Selv poseløse støvsugere har filtre som må skiftes regelmessig, mens vannstøvsugere har aspektene rundt utskiftning av innholdet i vanntanken. Begge disse typene gir også utfordringer i forbindelse med rengjøring av støvbeholderne, da disse fort blir skitne. Man kan jo enkelt se for seg innsiden av en søppeldunk dersom man ikke legger i pose. Med Vorwerks filterposer med tre integrerte filtre og kuler av aktivt kull mot ubehagelig lukt og gasser sparer man også penger på dyre filterskift, samtidig som man holder allergenene i posen og returluften ren.

Posted in Nyheter Kobold av Trimakk ANS